info@boedies.nl

Uiten van suïcidale gedachten

Uiten van suïcidale gedachten

Het in gesprek gaan over je suïcidale gedachten is moeilijk. Alleen al het bekend maken dat je met die gedachten rondloopt is iets wat je niet zo makkelijk doet. “Wat zullen ze wel niet over mij denken?” en “Hoe gaat hij of zij reageren?” zijn maar twee vragen die je bezig houden. En wat te denken van de keuze maken aan wie je het gaat vertellen. Kies je voor iemand die dicht bij je staat (familie, vrienden), iets verder weg staat (hulpverlener, begeleider) of voor iemand die je totaal niet kent (113online – dus onbekende hulpverlener).

Er zijn meer mogelijkheden om over je gedachten te praten dan je waarschijnlijk denkt. Je kunt contact opnemen met de Luisterlijn (vrijwilligers) of je aanmelden op een forum (http://www.zelfmoord-forum.nl/ – voor en door lotgenoten). Je kunt er ook voor kiezen om contact op te nemen met een ervaringsdeskundige, iemand die in dezelfde positie heeft gezeten, dezelfde gedachten heeft gehad.

Kies je ervoor om met een ervaringsdeskundige in gesprek te gaan dan weet je in ieder geval dat deze niet schrikt als je je gedachten deelt. Er worden geen alarmknoppen ingeduwd en geen oordelen uitgesproken. Je kunt gewoon je verhaal doen, zonder dat dit gevolgen heeft. De ervaringsdeskundige luistert naar je en kan je helpen bij het omgaan met je gedachten.

Naasten

Ook naasten van iemand met suïcidale gedachten moeten ruimte hebben om hierover te praten. In veel gevallen gaat de aandacht alleen uit naar de persoon die met de gedachten aan zelfdoding rondloopt. Voor de naasten is er dan vaak minder aandacht, terwijl dit voor hen net zo belangrijk is.

Naasten kunnen ondersteuning en advies krijgen bij 113online en de adviesdienst van Ypsilon (088-0002120 – adviesdienst@ypsilon.org).

Het kan voor naasten verduidelijking geven om eens in gesprek te gaan met een ervaringsdeskundige die zelf te maken heeft gehad met suïcidale gedachten. Maar praten met iemand die net als hen naast iemand met suïcidale gedachten staat of heeft gestaan, kan veel steun opleveren. Handvatten om staande te blijven in de situatie waar zij mee te maken hebben.

Contact

Loop jij rond met gedachten aan zelfdoding, dat het misschien beter is als jij er niet meer zou zijn? Ben jij naaste van iemand die suïcidale gedachten heeft? Zou je weleens met iemand willen praten die in dezelfde positie heeft gezeten als jij?

Je kunt dan contact opnemen via het mailadres: contact@herstelprocesonline.nl. Als je in de mail aangeeft op welke manier je contact wilt (telefoon, beeldbellen of mail) en met wie (een ervaringsdeskundige of een naaste) dan wordt er zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Wie nemen er contact op?

De ervaringsdeskundige of naaste die contact op gaat nemen is betrokken bij de Stichting Herstelproces, Boedies of het SuïcidePreventieCentrum. Zij hebben allen eigen ervaringen op het gebied van suïcidale gedachten en hebben de nodige ervaring en training gehad in het voeren van gesprekken over zelfdoding.