info@boedies.nl

Lotgenoten Groep Suïcidale Gedachten

Soms komt het voor dat je met je verhaal, je gedachten, niet terecht kunt bij je hulpverlener of je omgeving. Dat kan omdat je het niet wilt, je wilt ze niet belasten met dat wat jou bezighoudt. Het kan ook zijn dat je het niet durft omdat je je schaamt of bang bent voor de reacties die dat teweegbrengt.

Het praten over je suïcidale gedachten kan echter veel opluchting brengen. Het onbevangen praten over wat je bezighoudt met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt/meemaakt kan erg fijn zijn. In gesprek gaan over je gedachten zonder dat er een oordeel gegeven wordt is erg prettig. Daarnaast is het ontmoeten van mensen die hetzelfde meemaken als jou een verademing, je bent niet de enige die hiermee rondloopt.

In lotgenotengroepen vind je mensen die hetzelfde als jou hebben meegemaakt/meemaken. Zij zijn net als jou opzoek naar herkenning en begrip, naar handvatten om het leven weer aan te kunnen. Door daar samen, onder begeleiding van twee ervaringsdeskundigen, over te praten kunnen we elkaar ondersteunen en helpen om die handvatten ook daadwerkelijk in te kunnen zetten. Voor de duidelijkheid; een lotgenotengroep is een zelfhulpgroep en geen behandelgroep.

Wij, de medewerkers van Boedies, zijn van mening dat het delen van je verhaal, je gedachten en je gevoel een erg belangrijk onderdeel is van het herstelproces dat je aan het doorlopen bent. Wij weten uit eigen ervaring dat het praten over je gedachten met iemand die het zelf heeft meegemaakt erg prettig is. Het geeft herkenning, dat je niet de enige bent, en begrip. Iemand die het zelf heeft meegemaakt begrijpt echt hoe je je voelt, wat het met je doet. Hij of zij kan je misschien helpen door tips te geven, handvatten te geven om je gedachten te kunnen hanteren. Altijd gericht op het positieve.

Gespreksbegeleiders

De gespreksbegeleiders zijn ervaringsdeskundige en ook als zodanig werkzaam bij de verschillende instellingen en organisaties. Zij hebben een opleiding gevolgd op het gebied van ervaringsdeskundige op MBO of HBO niveau en beschikken over de nodige ervaring in het begeleiden van groepsgesprekken. De begeleiders gaan ook zeker de moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Het bespreekbaar maken van en het praten over suïcide en het hebben van suïcidale gedachten is een van de speerpunten van Boedies en van het Suïcide Preventie Centrum.

Mijn naam is Linda Kröger

Hallo, mijn naam is Linda Kröger en ik ben 28 jaar. Ik ben een eerlijk, open en direct persoon. Koken en smaakbeleving is mijn passie. Psychologie en filosofie is waar mijn grootste fascinatie ligt. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te gamen en te wandelen. Ik hou van de winter, omdat alles dan tot rust lijkt te komen.

Zo, dat is in een paar zinnen een voorproefje van wie ik ben. Ik begin hiermee omdat ik vind dat een mens meer is dan de donkere wolk van psychische moeilijkheden die over een persoon heen kan hangen. Wie ben jij zonder die donkere wolk? En hoe kunnen we dat deel van jou versterken? Waar ligt je behoefte en wat heb je nu nodig? Dat zijn enkele vragen die ik graag samen met jou probeer te beantwoorden.

Een andere kant van mijn leven is dat ik lange tijd heb geworsteld met depressies, suïcidaliteit en ASS. Het begon met een burn-out en ging daarna bergafwaarts. Ik wou mijn leven niet meer leven zoals het was. In 10 jaar tijd heb ik met veel vallen en opstaan een manier gevonden om mijn leven te leiden die voor mij werkt. Soms is het nog steeds moeilijk, maar ik weet inmiddels hoe ik er doorheen kom.

Inmiddels zie ik deze moeilijke periode van mijn leven als mijn kracht. Door mijn ervaring kan ik anderen begrijpen en op weg helpen. Met jou meekijken als een donkere wolk jouw zicht beperkt. Ik heb ervaren dat praten erg op kan luchten, ook al is het begin soms moeilijk. Het begrip en de herkenning die ik kreeg van lotgenoten verlaagde die drempel voor mij. Een voorzichtig windje begon te waaien, en mijn donkere wolk werd langzaam weggeblazen.

Ik ben door deze moeilijke periode geworden wie ik wil zijn.

Wie wil jij zijn?

Mijn naam is Koos de Boed

Tijdens en na mijn studie tot ervaringsdeskundige in de zorg ben ik als ervaringsdeskundige werkzaam geweest bij het FACTteam (ambulante zorg) van GGz Centraal in Ermelo. Nu ben ik als onafhankelijk ervaringsdeskundige werkzaam voor verschillende gemeenten en organisaties. Daarnaast zet ik mij met de Stichting Herstelproces in voor mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. De stichting organiseert herstelweekenden, verhalenweekenden en bijeenkomsten en workshops. De medewerkers van de stichting zijn allemaal ervaringsdeskundigen die zich op vrijwillige basis voor de stichting inzetten.

Vanuit mij eigen ervaring ben ik mij gaan inzetten voor mensen die te maken hebben (gehad) met zelfdoding of suïcidale gedachten. Ik heb geleerd, uit mijn eigen ervaring, dat het praten hierover enorm kan opluchten. Het onbevangen in gesprek gaan met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt en zonder oordeel met je in gesprek gaat kan je een heel prettig en fijn gevoel geven. De herkenning en het begrip dat ik heb ervaren toen ik  met lotgenoten in gesprek kwam bracht mij ruimte in mijn hoofd waardoor er plek ontstond voor andere gedachten.

De gedachten zijn niet weg, ze zijn ergens in mijn hoofd nog aanwezig, maar ik kan er mee omgaan. Ik heb ze geaccepteerd als onderdeel van mij en geef ze zo weinig mogelijk aandacht en ruimte. Ik heb een manier gevonden om ze de baas te zijn en ik zet mij op verschillende manieren in om anderen te ondersteunen in hun proces. Het begeleiden van lotgenootgroepen is er daar een van.

Kosten

Het deelnemen aan een lotgenotengroep brengt geen kosten met zich mee.

Waar en wanneer?

De bijeenkomsten van de lotgenotengroep vinden 1 keer in de twee weken op donderdag van 10.00 tot 11.30 uur plaats in het Praktijkhuis van Ixta Noa (Willemskade 23, Leeuwarden). De bijeenkomsten hebben een reeks van 8 bijeenkomsten met dezelfde begeleiders. Na die 8 weken begint er een nieuwe reeks met mogelijk andere begeleiders. Als je na 8 bijeenkomsten nog verder wilt dan kan dat onder voorbehoud dat mensen die op een eventuele wachtlijst staan dan voorrang hebben. Bij voldoende belangstelling wordt er ook gekeken naar mogelijkheden om meerdere groepen te starten.

Je kunt je aanmelden via mail (lotgenoten@suicidepreventiecentrum.nl) of via onderstaand formulier.