info@boedies.nl

Lotgenoten Groep Suïcidale Gedachten

Soms komt het voor dat je met je verhaal, je gedachten, niet terecht kunt bij je hulpverlener of je omgeving. Dat kan omdat je het niet wilt, je wilt ze niet belasten met dat wat jou bezighoudt. Het kan ook zijn dat je het niet durft omdat je je schaamt of bang bent voor de reacties die dat teweegbrengt.

Het praten over je suïcidale gedachten kan echter veel opluchting brengen. Het onbevangen praten over wat je bezighoudt met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt/meemaakt kan erg fijn zijn. In gesprek gaan over je gedachten zonder dat er een oordeel gegeven wordt is erg prettig. Daarnaast is het ontmoeten van mensen die hetzelfde meemaken als jou een verademing, je bent niet de enige die hiermee rondloopt.

In lotgenotengroepen vind je mensen die hetzelfde als jou hebben meegemaakt/meemaken. Zij zijn net als jou opzoek naar herkenning en begrip, naar handvatten om het leven weer aan te kunnen. Door daar samen, onder begeleiding van twee ervaringsdeskundigen, over te praten kunnen we elkaar ondersteunen en helpen om die handvatten ook daadwerkelijk in te kunnen zetten. Voor de duidelijkheid; een lotgenotengroep is een zelfhulpgroep en geen behandelgroep.

Wij, de medewerkers van Boedies, zijn van mening dat het delen van je verhaal, je gedachten en je gevoel een erg belangrijk onderdeel is van het herstelproces dat je aan het doorlopen bent. Wij weten uit eigen ervaring dat het praten over je gedachten met iemand die het zelf heeft meegemaakt erg prettig is. Het geeft herkenning, dat je niet de enige bent, en begrip. Iemand die het zelf heeft meegemaakt begrijpt echt hoe je je voelt, wat het met je doet. Hij of zij kan je misschien helpen door tips te geven, handvatten te geven om je gedachten te kunnen hanteren. Altijd gericht op het positieve.

Gespreksbegeleiders

De gespreksbegeleiders zijn ervaringsdeskundige en ook als zodanig werkzaam bij de verschillende instellingen en organisaties. Zij hebben een opleiding gevolgd op het gebied van ervaringsdeskundige op MBO of HBO niveau en beschikken over de nodige ervaring in het begeleiden van groepsgesprekken. De begeleiders gaan ook zeker de moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Het bespreekbaar maken van en het praten over suïcide en het hebben van suïcidale gedachten is een van de speerpunten van Boedies en van het Suïcide Preventie Centrum.

Mijn naam is Froukje van der Meer

Ik ben opgeleid als ervaringsdeskundige. Het woord zegt het al, ik ben deskundig in het delen van eigen ervaringen. Ook op het gebied van suïcidaliteit heb ik de nodige ervaring. Lange tijd in mijn leven ben ik suïcidaal geweest. Als kind gepest en geen veilige haven, de ingrediënten voor een laag zelfbeeld en uiteindelijk de vraag wat doe ik hier op deze wereld? Toen ik veertien was deed ik mijn eerste poging. Toen ik zessentwintig was deed ik mijn laatste. Door verschillende behandelingen heb ik meer inzicht gekregen en nog belangrijker meer zelfvertrouwen. Door alle handvatten kon ik het leven weer aan. Stiekem heb ik het af en toe best nog moeilijk en liggen de gedachten ook op de loer. Het verschil is dat ik nu sterk genoeg ben om er niet naar te handelen. Ik werk nu als ervaringsdeskundige voor ggz Friesland en doe dit met veel plezier. Bij mij is suïcide altijd een open onderwerp wat besproken mag worden. Ik ga graag met je in de duisternis staan om te kijken naar mogelijkheden om eruit te komen.

Mijn naam is Koos de Boed

Tijdens en na mijn studie tot ervaringsdeskundige in de zorg ben ik als ervaringsdeskundige werkzaam geweest bij het FACTteam (ambulante zorg) van GGz Centraal in Ermelo. Nu ben ik als onafhankelijk ervaringsdeskundige werkzaam voor verschillende gemeenten en organisaties. Daarnaast zet ik mij met de Stichting Herstelproces in voor mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. De stichting organiseert herstelweekenden, verhalenweekenden en bijeenkomsten en workshops. De medewerkers van de stichting zijn allemaal ervaringsdeskundigen die zich op vrijwillige basis voor de stichting inzetten.

Vanuit mij eigen ervaring ben ik mij gaan inzetten voor mensen die te maken hebben (gehad) met zelfdoding of suïcidale gedachten. Ik heb geleerd, uit mijn eigen ervaring, dat het praten hierover enorm kan opluchten. Het onbevangen in gesprek gaan met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt en zonder oordeel met je in gesprek gaat kan je een heel prettig en fijn gevoel geven. De herkenning en het begrip dat ik heb ervaren toen ik  met lotgenoten in gesprek kwam bracht mij ruimte in mijn hoofd waardoor er plek ontstond voor andere gedachten.

De gedachten zijn niet weg, ze zijn ergens in mijn hoofd nog aanwezig, maar ik kan er mee omgaan. Ik heb ze geaccepteerd als onderdeel van mij en geef ze zo weinig mogelijk aandacht en ruimte. Ik heb een manier gevonden om ze de baas te zijn en ik zet mij op verschillende manieren in om anderen te ondersteunen in hun proces. Het begeleiden van lotgenootgroepen is er daar een van.

Kosten

Het deelnemen aan een lotgenotengroep brengt geen kosten met zich mee.

Waar en wanneer?

De bijeenkomsten van de lotgenotengroep vinden 1 keer in de twee weken op vrijdag van 9.30 tot 11.00 uur plaats in het Praktijkhuis van Ixta Noa (Willemskade 23, Leeuwarden). De bijeenkomsten hebben een reeks van 8 bijeenkomsten met dezelfde begeleiders. Na die 8 weken begint er een nieuwe reeks met mogelijk andere begeleiders. Als je na 8 bijeenkomsten nog verder wilt dan kan dat onder voorbehoud dat mensen die op een eventuele wachtlijst staan dan voorrang hebben. Bij voldoende belangstelling wordt er ook gekeken naar mogelijkheden om meerdere groepen te starten.

De eerste groep start op vrijdag 10 mei. Je kunt je hiervoor aanmelden via mail (lotgenoten@suicidepreventiecentrum.nl) of via onderstaand formulier.